fbpx

Wees eens egoïstisch

Ik ben geschrokken. Doorgaans begin ik mijn zinnen niet met ‘ik’, dat heb ik geleerd op school. Het is egoïstisch om met jezelf te beginnen en jezelf voorop te stellen. Spreek je namens meer mensen en sluit je een bericht af, dan zet je je eigen naam achteraan. Dat leerde ik van mijn ouders. Maar wat als de tijd aangebroken is waarin we onszelf nu eens voorop moeten zetten?

 

Ik ben geschrokken. Gisteren vertelde iemand me dat burn-out en stressklachten onder studenten de pan uit rijzen. De prestatiedruk, fomo, information overload, maar ook een lening kost ze de kop. De dag daarvoor keek ik The Last Shaman, waarin een jongen uit de VS zichzelf een ultimatum stelt: nog 10 maanden op zoek naar de zin van het leven. Zijn telefoon (die overigens geen rol speelde in de docu) ruilde hij in voor een fles ayahuasca en een Peruaanse pijp. Of hij zich wist te herpakken? Dat kun je zelf zien op Netflix. Even daarvoor keek ik (ja, ik kan nog bingewatchen met drieling) de docu HEAL, waarin uitgelegd wordt dat mindset helend kan werken. Daar geloof ik in. Ik heb er veel gesprekken over met mijn omgeving, mijn collega’s, vrienden en klanten. Allemaal erkennen we de ‘snelle’ wereld en de druk die we er soms (lees: te vaak) van ervaren.

 

Die telefoon. Ik wil niet de zoveelste zijn die haar beklag doet over het ding en ik wil niet de zoveelste zijn die zevert over een eerlijk Instagram. Instragram, social media, het sociale leven is niet (altijd) eerlijk of echt. Iedereen maakt dingen mooier dan ze zijn en ik doe daar met mijn werk lekker aan mee. Erg? Nee. Dingen mooier (en daarmee vaak functioneler) maken dan ze zijn is leuk en mega waardevol. Zeker wanneer je je inzet voor een goede zaak. Ik maak merken mooier om ondernemers te helpen meer klanten te genereren. Zodat zij meer mensen bereiken met hun boodschap waarmee ze de wereld een stukje positiever, gezonder of vrolijker willen maken. Ik maak nagels mooier omdat ik weet dat het een goed gevoel geeft. Verzorgd en zelfverzekerd de deur uit. Elke vrouw weet hoe lekker dat voelt.

 

Normaal sta ik na het schrijven van een bericht altijd even stil bij of ik het zal plaatsen of niet. Dat gaat gepaard met gevoel van twijfel, stress, onzekerheid en “bah” dat wilden we nu juist niet. Daarom plaats ik hem zo. In een keer. Ik hoop te kunnen leven in een wereld waar we ook hersenspinsels en halffabrikaten kunnen delen. Het proces mag gezien worden, niet alleen het eindresultaat geldt. Mensen die gebukt gaan onder stress, het gaat me aan het hart. Zojuist fietste ik naar kantoor en werd mijn summervibe voor een split second gekilld door een pestventje dat me de bocht afsneed. Maar, goddank was ik nog wel instaat er iets bij te voelen. Wat als je zo afgestompt bent dat je niet eens meer chagrijnig kan zijn? Dat moet verschrikkelijk zijn.

 

Met BRENDD. brain & nails, waarin ik business brainstorms combineer met het lakken van nagels, pleit ik voor een goede balans tussen ontplooien en ontspannen. In een samenleving waar we keihard ons best doen om er wat moois van te maken, moet er minstens zo hard gechilled worden. Ik hoop op een of andere manier dat we van het gevoel afkomen, dat als we een break nemen (al is dat maar een uurtje!), dat andere mensen ons inhalen. Ik hoop dat het iedereen lukt voor zichzelf te kiezen. Los van de gedachte van wat anderen daarvan zouden vinden. Ben je op zoek naar een ‘eerlijk’ Instagram account? Volg Leonie ter Braak. Een mooie uitspraak in kader van social media? “Stop jouw achterkant te vergelijken met iemand anders voorkant.” Volgens mij was het marketeer Tonny Loorbach die dat zei. Wat ik vind? Kies voor jezelf. Wees eens egoïstisch.

Datum

13 juni 2019

BRENDD.

Blog